Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


fredag 14 december 2012

Prins Achmeds äventyr av Lotte Reiniger




















Om kvinnliga regissörer är en filmhistorisk minneslucka så är kvinnliga barnfilmsregissörer en total minnesförlust. Jag är den förste att erkänna att jag aldrig hade hört talas om Lotte Reiniger innan jag inledde min filmfasta. Men det är trots allt lite märkligt eftersom hon är en av världen mest innovativa siluettkonstnärer och en pionjär när det gäller animation. Hennes Prins Achmeds äventyr från 1926 anses dessutom vara en av världens första animerade långfilmer. Kom igen, hur kunde vi missat Lotte Reiniger? 

Lotte Reiniger (f. 1899- d. 1981) föddes i Tyskland och drömde om att bli skådespelerska. Hon gick på Max Reinhardts teaterskola och fick ett antal mindre roller vid teatern. Under tiden som hon väntade på sin tur att gå upp på scen roade hon sig med att klippa siluettporträtt av skådespelarna. Dessa siluetter uppmärksammades av avant-garde filmaren Paul Wegener som lät henne göra så kallade textkort till hans Råttfångaren från Hameln 1918. Därefter fick Reiningers möjlighet att göra egna filmer i kortformat. Dessa var ofta baserade på klassiska sagor av HC Andersen (Tummelisa) och bröderna Grimm (Hans och Greta) men även på operor som Mozarts Papageno. Hon gjorde även drömsekvensen till Fritz Langs The Niebelungen och en skildring av den franska revolutionen i Jean Renoirs La Marseillaise. Hon gjorde två animerade långfilmer Prins Achmed äventyr och Doktor Dolittle och en spelfilm Die Jagd nach dem GlückDet blev totalt över 70 filmer. Reinigers konst är tydligt inspirerade av indonesisk och kinesisk siluettkonst men hon är alltid den tydliga avsändaren av alla sina verk. Under sin karriär utvecklade hon en rad tekniker för hur hon skulle kunna överföra sina pappersfigurer till film. Se hastigheten när hon framställer sina extremt detaljrika siluetter i hemma hos-filmen jag länkat till här nedan. Det ligger ett enormt arbete bakom varje figur. För att siluetterna skulle kunna göra avancerade rörelser var de tvungna att bestå av upp till 50 delar sammanfogade av trådar. Sedan filmades sekvenserna med stop - motionteknik.

Prins Achmeds äventyr från 1926 är hennes första långfilm och kom alltså 11 år innan Disneys Snövit hade premiär. Den är alldeles, alldeles underbar. Det är faktiskt något av det vackraste jag sett på film. Någonsin. Det är en orgie i färger och varenda scen är en tavla och varje ruta så precist avvägd och välkomponerad att man hisnar. Att man med sax och papper skulle kunna åstadkomma något så sublimt är häpnadsväckande. För man skulle ju kunna tro att att endimensionella pappfigurer skulle bli långtråkiga att se på efter ett tag men tack vare siluetternas detaljrikedom och deras följsamma rörelsemönster försvinner man snabbt in i berättelsen.

Och berättelsen är ett actionspäckat äventyr, fritt baserat på flera sagor från Tusen och en Natt. Den är full av flygande hästar, jätteormar, prinsessor och onda trollkarlar. Men man gör nog bäst i att inte utvärdera filmen utifrån dess genusaspekt då den återberättar den klassiska sagan om den håglösa prinsessan som halva filmen sitter och väntar på att bli räddad från sin fångenskap hos den onda trollkarlen. Samtidigt skall det sägas att Alladin hade varit fullständigt chanslös utan Häxan som i mitt tycke är filmens verkliga stjärna och hjälte. Hon får inte till det med Alladin på slutet vilket ju naturligtvis är en besvikelse.

På 30 - talet flydde Lotte Reiniger från Tyskland till England, för att, som hon sa "because I didn't like this whole Hitler thing and because I had many Jewish friends whom I was no longer allowed to call friends"
Tyvärr kunde hon inte ta med sig sina original så de flesta av hennes filmer som visas är kopior av kopior som tyvärr förlorat mycket av sin detaljrikedom, särskilt i fonderna. Lotte Reininger fortsatte efter flytten till England att göra tv filmer och en del reklamfilmer för amerikansk tv och BBC.

På Youtube hittar du en massa filmer av Reiniger som bland annat Hans och Greta, Den magiska hästen, Papageno och Jack och bönstjälken. Tummelisa ligger här nedanför. Jag tycker dock att någon svensk distributör borde ge ut Prins Achmeds äventyr på DVD. Det är den verkligen värd. Om du vill veta mer om Lotte Reiniger så rekomenderar jag att du tittar på den här hemma- hos filmen som innehåller en liten snabbkurs i hennes siluettteknik



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar